شاید بعید به نظر برسد که در دنیای امروز اژدها داشته باشیم . اما در سفر به اندونزی ، با اژدهای کومودو ی قرن بیست و یکم مواجه خواهید شد. در این مقاله ، آژانس پلیکان پرواز آسیا تلاش دارد شما را با این جاندار مخوف آشنا سازد.
گونه شناسی
اژدهای کومودو از تیره بزمجه ایان است. درواقع بزرگترین نوع بزمجه هایی هستند که وجود دارند.
اولین بار با گزارش هایی که در سال 1910 توسط اروپاییان منتشر شد، شناسانده شدند.
متاسفانه این گونه نادر، در دسته گونه های در معرض خطر دسته بندی شده اند. کشور اندونزی تماماً از آنها حمایت می کنند. شکار آنها کاملا ممنوع است. در پارکی به نام پارک ملی کومودو نیز نگهداری می شوند. تعداد زنده آنها در محیط وحش بین چهار تا پنج هزار عدد است.
مشاهده تورهاي جنوب شرق آسيا
دلیل نام گذاری
مردم محلی به اژدهای کومودو اورا ، بو آیا دارات یا بیاواک راکساسا می گویند. معنای بو آیا دارات «مارمولک جزیره» و معنای بیاواک راکساسا «بزمجه غول آسا» است.
در زبان مردم هندوستان ، به اژدهای کومودو بیسکبرا می گویند. معنای آن دوبار زهرآلود تر از مار کبری است.
درازا و وزن اژدهای کومودو
بزرگترین نوع ای اژدها به 3 متر هم رسید . حداکثر وزن آنها به 70 کیلوگرم می رسد.
این موجودات ترسناک ، به دلیل دندان های خاصی که برای برش بدن حیوانات دیگر دارد شهرت دارند. در کنار آن ، ساختار بدنیشان به آنها امکان تحرک سریع را می دهد. هجوم آنها نیز متفاوت با سایر درندگان است.
از آنجایی که در جزیره هایی که این اژدها زندگی می کند، عموما شکارچی دیگری نیست. اندازه اژدهای کومودو اینچنین بزرگ شده است.
البته که دلیل علمی دیگر آن این است که . اژدهای کومودو باقی مانده مارمولک هایی هستند که از گذشته زنده مانده اند. محل زندگی آنها در اندونزی و استرالیا بوده است.
قدیمی ترین اژدهای کومودو
سنگواره ای در استرالیا کشف گردید که سن آن به حدود چهار میلیون سال گذشته برمی گردد. در جزیره فلورس ، می توان اژدهای کومودو یی را یافت که تقریبا به اندازه پیشینیان خود هستند. پیشینیانی با نهصد هزار سال .
محل زندگی اژدهای کومودو
اژدهای کومودو در سرزمین هایی که گرم و خشک باشند زندگی می کنند. آنها معمولا در سرزمین هایی که علفزارهای وسیع دارند، راحت تر زندگی می کنند. از آنجایی که جزو موجودات خونسرد هستند ، در روزها فعالیت بیشتری دارند. در ماه های دیماه تا فروردین ، در گرمترین اوقات شبانه روز به فعالیت روزانه می پردازند.
با توجه به مطالعاتی که صورت گرفته است، تورهاي دور آسیا ، محل پیدایش آنها بوده است.
امروزه بیشتر این مارمولکهای بزرگ در اندونزی زیست می کنند. امروزه در جزایر کومودو ، رینکا ، گیلی موتانگ ، پادار ، گیلی داسامی و فلورس کشور اندونزی پیدا می شوند.
شکارهای محبوب اژدهای کومودو
طعمه های اژدهای کومودو ، انواع پرندگان ، پستانداران . بی مهرگان هستند. گوزن ها دوست داشتنی ترین شکار آن ها هستند. البته از گوشت حیواناتی که پیش از شکار توسط اژدهای کومودو کشته شده اند هم خوارک آنها هستند.
حواس اژدهای کومودو
اژدهای کومودو به دلیل ساختار گوش هایشان ، محدوده شنوایی بسیار کمی دارند. در گذشته تصور بر این بود که آنها نمی شنوند. اما آنها در بازه چهارصد تا دوهزار هرتز را می توانند بشنوند. تصور ناشنوایی آنها با تجربه یکی از کارکنان باغ وحش لندن از بین رفت. وی با ایجاد صدا، اژدهای کومودو را برای خوردن غذایش فرامیخواند.
حس بینایی آنها قوی است. آنها تا سیصد متر دورتر را می توانند ببینند. این باعث می شود تا براحتی شکار کنند. اما بااینحال در تاریکی زیاد متبحر نیستند. آنها رنگها را می توانند ببینند.
بویایی آنها متفاوت است. آنها بوی بدن شکار خود را از هوا مزه می کنند ! آنها بوی بدن شکار مرده را تا نه کیلومتر آن طرف تر هم احساس می کنند.
اژدهای کومود حس چشایی در واقع ندارد. تعداد بسیار کمی گیرنده چشایی در انتهای دهان خود دارد.
توانایی های دیگر اژدهای کومودو
1- آنها توانایی آن را دارند که با حداکثر سرعت بیست کیلومتر در ساعت بدوند.
2- می توانند در عمق چهار متری آب شنا کنند و شیرجه بزنند.
3- در جوانی می توانند از درخت ها بالا بروند.
4- آنها معمولا تنها زندگی می کنند.
5- در مجموع اهل درگیری نیستند. مگر در زمان تناول غذا و موقعیت های مشابه.
6- نحوه شکار آن ها با سایر بزمجه ایان تفاوت دارد. آنها منتظر نزدیک شدن شکار می شوند. آنگاه تلاش می کنند تا دندان های خود را به گلو یا زیر بدن آن برسانند.
7- گاهی به شکار همنوع خود نیز می پردازند.
8- عمر آنها در طبیعت حداکثر 9 سال است.
9- آنها در اسارت گاهی تا 16 سال هم عمر می کنند.
10- فیلم های خوبی از آنها تا بحال ساخته شده است. از جمله کومودو (سال 1999) ، کومودو علیه کبری (سال 2005 ) و نفرین کومودو (سال 2004)